Khamis, 12 November 2015

Gelombang Penternakan Ayam Kampung...

Kembali bersiaran....

 Assalamualaikum dan salam sejahtera...
lama sungguh tak menulis..
beberapa tahun tak menulis woo..tumpul skill menulis nih
tak tau nak mula mcmana...
actually hamba lama x update sebab dah main line fb je kannnn...
bolehlaaa tengok fb hamba ajin ayam kg opah...( promo promo )

Untuk perkembangan terkini ayam kampung opah...
tiada perubahan besar yang berlaku. kalau ada pun sikit je leee heheh.
Reban A yang hamba buat dulu dan tukar dah ke reban besar.
Mudah pengurusan pemberian makanan ayam-ayam belaan hamba tu..
bukan tak bagus reban A tu..bagusss... cume utk menjimatkan masa dan tenaga jee...
wes tuekkkk hikhik.
bila reban besar mudahhhhh....setempat je bagi makan...
dah bubuh makan pandailaaa nko nakkk....

Dalam isu2 dalam bab penternakan bnyak perkembangan-perkembangan terkini yang hamba rasa seronok dan gumbira...
Seronok bila suatu masa dahulu hamba berternak solo solo je sbb orang beranggapan bela ayam kg ni tak produktif dan lambat besar...
tapi sekarang kelihatan ramai rakan yang berminat...

Kelihatan kebelakangan ini gelombang penternakan ayam kampung asli / kacuk semakin subur. Hamba perhatikan semakin ramai golongan muda dan tidak kurang juga golongan veteran yang bersungguh-sungguh belajar samada yang bertaraf backyard atau taraf besar besaran.

Seronok  pulak setiap minggu menyambut kehadiran rakan-rakan ke reban ( hikhik bukan farm ye ) kononnya untuk berjumpa otai hikhikhik..sronok bertukar2 pendapat dan cerita...
bercerita karenah ayam...bercerita cara menjimatkan kos makanan...
bnyak lagi laaaaa
tapi yang komfemnya seronok  jumpa rakan2 ternak ayam kg nih....

rasanya cukup dlu kot...
adiosss

1 ulasan: